Bu programdan sanırım ilk geçen yıl haberdar olmuştum. Bazı bilmecelerin çözümündeki şekilleri çizmek için kullanmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Geçenlerde youtube’da ODTÜ’den Cem Tezer’in çok güzel geometri dersi videolarının birinde bu programdan bahsedince bir daha bakayım dedim. www.geogebra.org adresinden ulaşılıp bedava kullanabilen bir program. Ayrıca programı yüklemeye de gerek yok, tarayıcının içinde doğrudan çalışıyor.
Bu programın sevdiğim tarafı şu oldu. Matematiğin bazı alanlarını çok güzel görselleştiriyor. İyi de matematiği görselleştiren programlar zaten vardı diyebilirsiniz. Bunun farkı nerede peki?
Bunun farkı programda temel nesnelerin basit ilişkiler şeklinde tanımlanabilmesi ve daha sonra şekil üzerinde bu nesneleri hareket ettirirken programın nesnelerin aralarındaki ilişkileri korumaya devam etmesi. Örneğin, tanımlanmış bir fonksiyon üzerinde bir A noktası tanımladığımız zaman program bu noktanın o fonksiyon üzerinde olduğunu biliyor artık. Böylece o noktayı hareket ettirdiğimizde nokta her zaman o fonksiyon üzerinde kalıyor. Bir adım daha ileri gidip o noktadan geçen ve o fonksiyona teğet bir doğru çizdiğimizde program bu teğetlik özelliğini de hatırlıyor ve noktanın her yeni konumu için o konumdaki teğeti çiziyor.
Bu animasyonda yukarıda bahsettiğim örneği programladım. Programlamak da sayılmaz aslında, bir kaç komutla yapılan bir iş. “a” isimli kaydırma bileşeniyle P noktasını fonksiyon üzerinde kaydırıyorum, yani P noktasının x koordinatını a bileşeninden y koordinatını da daha önce tanımladığım fonksiyondan alıyorum. Noktanın her konumu için o noktadaki teğet de çiziliyor. Ayrıca ekranın sağında bu teğetin fonksiyonu ve eğimi de gösteriliyor. Eğimi takip edersek minimum ve maksimum noktalarda değerinin 0 olduğunu, ne zaman arttığını, ne zaman azaldığını görebiliyoruz. Bu şekilde belki orta öğretimde türevi ve minimum maximum noktaları hesapları öğrenirken görsel bir destek olarak kullanılabilir. Sizi bilmem ama ben bununla arada sırada oynamayı düşünüyorum. Ümit henüz buna çok ilgi göstermese de elbet işe yarayacağı günlerin geleceğine inanıyorum.