Ödev

– “Hocam, ödevleri kontrol ettiniz mi?”

– “Evet, okudum ödevleri. Bugün sizinle ödevlerinizi konuşmak istiyorum. Hepsini ayrı ayrı işlemek çok uzun olacağından sadece birine bakacağız. Bu ödev diğerlerinden farklı olarak hızlı başlamış ve ardından çok yavaş ilerlemiş. Yine de ödev size verilen sürede bitmiş ve istenen sonucu da elde etmiş. Neden böyle bir seçim yaptığını sınıfa anlatmak ister misin CC?”

– “Ödevin girişi hızlı oldu çünkü kalan kısmın başarılı olabilmesi için zamana ihtiyacım olacaktı.”

-“Neden zamana ihtiyacın olduğunu düşündüğünü de arkadaşlarına açıklamak ister misin?”

-“Tabii. Ödevimde sonucun bulunmasını tesadüfe bırakmak istedim. Bu nedenle uzun zamana ve büyük bir alana ihtiyacım vardı.”

Sınıfta birden ateşli bir tartışma başladı. “Neden böyle bir riske girdin ki?” “Bütün kurallar verilmişti zaten, basit parametrelerle bu kuralları bulacak bir yöntem tasarlamak çok kolaydı.” “Hem öyle yapsaydın işin çok daha çabuk bitecekti.”

-“Ödevlerde gördüğüm ortak özelliklerden biri de buydu. Disiplin sağlamak için kullanılan yöntemler. Tehditler, cezalar. İşe de yaradılar tabii ki. Senin ödevinde de buna benzer yöntemler var, bunu biraz açıklasana.”

-“Aslında öyle bir planım yoktu ve uygulamadım da. Anlaşılan belli şartlar oluştuğunda sistemler kendiliğinden bu durumlara evriliyor.”

Bunun üzerine arka sıralardan bir ses yükseldi.

-“Bunun ne demek olduğunu biliyor musun peki?”

-“Elbette biliyorum. Eğer bundan korkacaksak ama bu okulda ne işimiz var?”

-“Peki CC, şimdi ödevinin sonucu nasıl bulduğunu da kısaca anlat. Diğer ödevlerdeki gibi disipline ulaşan topluluklar mı hedefe ulaştı?”

-“Evet, o gelişmeler farkında olmadan çok işlerine yaradı, birçok şeyi çok hızlı buldular. Kendi aralarında, hatta çevrelerine karşı verdikleri yarış da çok etkili oldu. Bence ödevdeki tesadüfi etmenler iyi bir seçim oldu. Yalnız bu mücadeleler aynı zamanda onları asıl hedeften de saptırdı. Bu sırada bu yola sapmayan, çok daha ilkel varlıklar basit kuralları çözmeye ve onları kullanmaya başladılar. Tabii ki bu varlıkların ilkelliği nedeniyle bu yeteneklerin gelişmesi ve yayılması çok yavaş oldu, fakat sonunda resimde de gördüğünüz A12C47 adını verdiğim tür bütün temel kuralları buldu ve ödev de bitti.”

-“Arkadaşınızın bu ödevini incelemeniz için onun birer kopyasını size de dağıtacağım. Bir hafta sonra bu kopyalar dahil büdün ödevleri toplayacağım ve yazılı raporlar dışında ödevler ve dolayısıyla da ödevlerde kullanılmış her şey imha edilecek. Çocuklar, hepinizin ödevi istenen şartları sağladığına göre bu sınavı başarıyla verdiniz ve bir sonraki sınava katılma hakkını kazandınız. Gösterdiğiniz gelişmeden çok memnun olduğumu da söylemek istiyorum. Haftaya görüşmek üzere.”

Öğrenciler masadaki raporları alıp çıkarken öğretmen de onları dikkatlice izliyordu. Bir hafta sonra bu evrenlerin çoğu çoktan unutulmuş olacatı. İçlerinden bir iki tanesi ise şimdiden ilginç sorular sormaya başlamıştı. Belki de kuralları çözecek kişi bunların arasından çıkacaktı. Birden hayalleri hafif bir korkuyla kesildi. Masada alınmayı bekleyen ödevlere baktı ve sonra da gülümsemeye başladı.

Bir yanıt yazın