Komşunun evindeki mor salkımların yere düşen tohumlarını toplamıştım. Geçenlerde üç tanesini ekeyim dedim. Kısa sürede çimlendiler. Bu sabah onları da şişelerine transfer ettim.


Büyüdüğünde ve kendisine yer bulduğumda şöyle görünebilir

Delilikle dahilik arasında ince bir ufuk çizgisi vardır.
Komşunun evindeki mor salkımların yere düşen tohumlarını toplamıştım. Geçenlerde üç tanesini ekeyim dedim. Kısa sürede çimlendiler. Bu sabah onları da şişelerine transfer ettim.
Büyüdüğünde ve kendisine yer bulduğumda şöyle görünebilir
Uzunca bir metinde bir kelime aradığımız çok olmuştur. Bu aramalar için geliştirilmiş çok çeşitli algoritmalar var. Bu yazıda bu algoritmaların en basitinin simülasyonuyla ilgileneceğim.
Bu algoritmada metnin en başından başlanır ve harf harf kelime ve aranan kelime karşılaştırılır. Eğer karşılaştırılan harfler farklı ise aynı karşılaştırmaya metnin bir sonraki harfinden başlanır. Bu karşılaştırmalar ya metnin içinde bu kelime bulunana ya da metnin sonuna ulaşılana kadar devam edilir.
Şubat başından beri çiçek tohumlarıyla ilgilenmekteyim. Daha önceki yıllarda da bunu denemiştim ama başarı oranı hep oldukça düşük olmuştu. Her işte olduğu gibi çiçekçiliği de deneme yanılma yöntemiyle öğrenmeye kalkmam birkaç yıl kaybetmeme neden oldu ama bu sırada bir şeyler öğrendim sanıyorum. Bu yıl çimlenme yüzdem çok daha iyi. Saksı olarak geçen yıl topladığım yoğurt, ayran kaplarını kullanıyorum. Toprak olarak da gübresiz, besinsiz, su tutmayan bir toprak. Bu sayede çiçeğin tohumdan çıkar çıkmaz köklerini geliştirmesini hedefliyorum. Şimdiye kadar işe yaramış gibi gözüküyor. Şubat başında bu coğrafyada çiçeklerin istediği dış şartları bahçede yaratmam mümkün olmadığından saksılar için evin içinde kalorifer destekli yerler seçtim. Az olan güneş ışığından maksimum yararlanabilmeleri için de pencere kenarlarını kullandım. Geriye tek bir problem kaldı. Evdeki kediler. Toprakla oynamaya bayılan kedilerimiz açıkta çiçek bırakmıyorlar. Bu nedenle biraz daha fazla koruma önlemi almam gerekti. İlk olarak küçük saksıları plastik mini sera kutularına koydum. Bu kutulardan oldukça iyi verim aldım.
Bir süre sonra çiçekler sera kutularına sığmamaya başladı. Bunun üzerine PET şişeleri kullanmaya başladı. Altlarına su tutmasın diye delikler açtım. İçine toprak ve çiçeği de koyabilmek için şişeyi yan tarafından enine açtım. Üst tarafı şişeyi kapatıp kediden koruma sağlayabilsin. diye tam kesmedim. Tabii ki toprak su tutmadığından hemen hemen her gün sulamam gerekiyor ve ben bu konuda genelde çok unutkanımdır. Bazı akşamlar eve geç geldiğimde çiçekleri sulamayı unuttuğum çok olmuştur ama neyse ki imdadıma korona virüsü yetişti ve akşamları eve geç gelebileceğim bütün aktiviteler iptal edildi.
Şimdiki sorunum ise şişeleri koyacak yerim kalmadı ve daha da kötüsü şişelerdeki çiçekler de şişelerden daha hızlı büyümekte. Mayıs ortasına kadar soğuk hava riski yüksek olduğundan çiçekleri balkona bile çıkaramıyorum. Bakalım bu sorunun altından nasıl kalkacağım.
Bu sırada yaptığım başka bir hata da çiçekleri bir saksıdan başka bir saksıya ya da şişeye aktarırken kayıtları doğru tutmadığımdan bir süre sonra hangi kapta hangi çiçeğin olduğunu bilmiyorum artık. Bu yüzden de kayıp olma durumunda hangi çiçeğin neden öldüğünü de kaydedemiyorum. Bir dahaki seneye daha sistematik bir yöntem geliştirmem gerekecek.
Bu sırada da ara ara buradan çiçeklerle ilgili görselli haberler vermeyi düşünüyorum. Bir günlük kadar sık yazacak zamanı bulacağımı hiç sanmıyorum ama.
Daha önceki minimum ve maksimum ile ilgili simülasyonlarda gördüğümüz gibi elemanları sıralanmamış dizilerde yalnızca maksimum elemanı ya da minimum elemanı bulmak için dizinin eleman sayısının bir eksiği kadar karşılaştırma işlemi yapmamız gerekmekte. Bazı durumlarda aynı anda dizinin hem en küçük hem de en büyük elemanını bulmamız gerekir. O zaman her iki elemanı da ayrı ayrı bulmaya kalkarsak dizinin eleman sayısının iki katının iki eksiği kadar işlem yapmamız gerekecek.
Bu simülasyondaki algoritmayla gereken karşılaştırma sayısı sırayla önce en küçük sonra da en büyük elemanı bulmak için gereken karşılaştırma sayısında daha azdır. Bunun için en küçük ve en büyük sayıları beraber güncellememiz gerekiyor. Bu sırada kullanacağımız teknik ise eğer bir adımda kontrol ettiğimiz sayı o ana kadarki en küçük sayıdan daha küçükse o ana kadarki en büyük sayıyla karşılaştırmaya gerek yoktur, daha büyük olma şansı yoktur.
Bu yöntemi kullandığımızda ilk iki sayıyı okuduktan sonra bir karşılaştırma yaparız ve o ana kadarki en küçük ve en büyük sayıları buluruz. Ardından her yeni sayı ile o ana kadarki en küçük sayı karşılaştırılır. Eğer yeni sayı daha küçükse en küçük sayıyı güncelleriz ve dizideki bir sonraki sayıyla devam ederiz. Eğer yeni sayı en küçük sayıdan büyükse o zaman o ana kadarki en büyük sayı ile karşılaştırırız. Yeni sayı en büyük sayıdan büyükse o ana kadarki en büyük sayıyı güncelleriz.
Algoritmanın çalışmasını bu simülasyonda görebilirsiniz. Dizideki yeşil sayı o ana kadarki en küçük sayıyı, mavi sayı da en büyük sayıyı göstermekte.