Ümit dün akşam elime aşağıdakine çok benzer bir akış şeması tutuşturdu ve bu şemayı bana ezbere anlatmaya başladı. Anlamayanlar için kısa bir açıklama yapayım. Yasama organlarının işleyişiyle ilgili bir şema. Olay Almanya’da geçiyor, hem de Federal Almanya’da, yani yasamaya katılan federal organlar da var. Bu yüzden şema biraz karışık.
Çocuk tabii ki bütün şemayı ezberlemiş ama hangi organın bir adımda neden bu işi yaptığını, bu adımların neden bu sırada yapılması gerektiğini, hatta bu organların kimlerden ve nasıl oluştuğunu da bilmiyordu. Kafamın aldığınca ve dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım ama Ümit bu hafta bir sürü sınavı olduğu bahanesiyle sadece şemayı ezberlemeye odaklanmayı seçti.
Bu konu sınıfta nasıl işlendi bilmiyorum (bizim zamanımızdaki vatandaşlık derslerinde bize böyle şemalar bile dağıtılmıyordu) ama bu dersi ben nasıl anlatmak isterdim diye düşünmeye başladım.
Önce çocukların arasında parlamento, hükümet gibi gruplar kurup temsili yasaları çıkarma oyunu oynatmayı düşündüm ama yedi yüz kişilik bir meclisi yirmibeş kişilik bir grupla canlandırmak yanlış olur dedim. Keşke sınıflar çok daha kalabalık olabilseydi.
Küçük bir alanda daha uygulanabilecek bir şeyler düşünmeye başladım. Örneğin önce şemanın en tepesindeki üç organ gerçek oturumlardan alınmış video parçaları ile tanıtılabilir. Gerçek insanlar ile. Sonra belki yine gerçek yasama oturumlarından alınmış çekimlerle bu kişilerin yukarıdaki adımlarda gerçekte neler yaptıkları kısaca gösterilebilir. Hatta belki video görüntülerinin üzerine küçük işaretler ya da yazılarla kimin hangi partiye üye olduğu (ya da bağımsız) bilgisi de eklenebilir. Böylece bir partinin komple aynı kararı vermek zorunda olmadığı da gösterilebilir. Bu kadarı yukarıdaki şemanın işleyişi için yeterli olacaktır ama bu adımların neden bu sırada olması gerektiğini anlamak için daha başka hesapları da göstermek gerekecektir. Buraya kadar video oynatma imkanının olduğunu varsaydığımdan bu hesaplar için de küçük animasyonlar kullanılabilir. Temsili bir meclis, hükümet, partiler, milletvekilleri kolayca programlanabilir, bu programda sayılarla oynayarak temsili hesaplar yapılabilir ve bu sonuçların etkileri tartışılabilir. Eğer bu imkan yoksa tahtada da şekiller çizerek ve elle hesaplar yaparak bu olasılıklar tek tek işlenebilir.
Evet, benim yöntemim oldukça masraflı olurdu. Her ders böyle işlenirse de konular zamanında yetişmezdi ama bence çocukların öğrenmesi konuların yetişmesinden çok daha önemli olmalı.